Cabaran-cabaran yang dihadapi oleh Usahawan Penternakan Lebah Kelulut dan Cara-cara Mengatasinya | Gangguan Fizikal

Cabaran-cabaran yang dihadapi oleh Usahawan Penternakan Lebah Kelulut dan Cara-cara Mengatasinya | Gangguan Fizikal


Kandungan

1) Pengenalan.

2) Gangguan Fizikal.

>>>> Assasin Bug.

>>>> Black Soldier Fly ( BSF ).

>>>> Kumbang pendebunga (Haptoncus luteolus).

>>>> Lalat Forid.

>>>> Kupu-kupu Lilin.

>>>> Semut dan kerengga.

>>>> Anai-anai.

>>>> Mengkarong dan Cicak.

>>>> Monyet dan Kera.

>>>> Burung pemakan serangga.

Bersambung……


Pengenalan

Permintaan yang tinggi terhadap madu lebah kelulut disebabkan oleh kesedaran masyarakat terhadap pemakanan sihat. Namun, penawarannya rendah di pasaran disebabkan oleh pelbagai isu dan cabaran dalam pengeluaran hasil tersebut. Selain itu, bilangan usahawan yang terlibat dalam bidang ini masih sedikit. Oleh itu, suatu kajian telah dilakukan untuk menilai isu dan cabaran yang dihadapi oleh usahawan penternakan lebah kelulut di Kuala Lipis, Pahang [1]. Kajian tersebut menggunakan gabungan kaedah penyelidikan kuantitatif dan kualitatif terhadap 32 usahawan ternakan lebah kelulut. Hasil kajian menunjukkan bahawa serangan serangga dan penyakit, gangguan oleh monyet, burung pemakan serangga, serta pencurian log kelulut oleh manusia adalah isu dan cabaran utama yang dihadapi oleh usahawan. Selain itu, aktiviti ekonomi manusia seperti penebangan hutan, penggunaan racun di kawasan pertanian, kebakaran hutan, serta kurangnya pengetahuan usahawan tentang proses pengeluaran juga menjadi isu dan cabaran dalam penternakan lebah kelulut. Oleh itu, usahawan dalam industri penternakan lebah kelulut perlu mendapatkan sokongan padu dari agensi pertanian dan agensi sokongan lain dalam bentuk nasihat dan pengembangan. Penyelidikan dan pembangunan terhadap potensi lebah kelulut juga perlu diperluas untuk mengurangkan risiko dan cabaran yang dihadapi oleh usahawan. Selain itu, penggunaan teknologi 4.0 dalam penternakan lebah kelulut perlu diperkenalkan kepada usahawan agar mereka dapat bersaing dengan baik dalam era Revolusi Pertanian 4.0 yang sedang berkembang. Arikel ini akan cuba mengupas cabaran-cabaran utma yang dialami oleh pengusaha kelulut dan akan cuba memberikan cadangan-cadangan bagaimana mengatasinya. Insha-Allah.


Gangguan Fizikal

● Cabaran utama dalam pengeluaran madu lebah kelulut adalah gangguan fizikal. Ini melibatkan serangga perosak, monyet, burung pemakan serangga, dan kecurian koloni oleh manusia.

● Kadar kematian lebah kelulut meningkat akibat serangan serangga perosak seperti kumbang. Akibatnya, lebah kelulut akan berpindah dan meninggalkan log, menyebabkan hasil pengeluaran madu menurun. Daripada kajian [1], seramai 30 usahawan (93.8%) mengakui masalah serangan serangga, terhadap koloni lebah kelulut yang lemah.

Assasin Bug

Serangga pembunuh, atau juga dikenali sebagai Assasin bug, adalah sejenis serangga yang namanya saja sudah cukup menyeramkan. Serangga ini merupakan salah satu pemangsa yang terampil dalam memburu lebah kelulut.

Serangga menarik ini berasal dari keluarga Reduviidae dan mempunyai kepelbagaian biologi yang sangat tinggi. Telah direkodkan hampir 7000 spesies serangga pembunuh ini, menjadikannya kumpulan serangga terbesar dalam order hemiptera.

Assasin bug menangkap kelulut

Serangga pembunuh ini memiliki cara unik dalam memburu dan membunuh mangsanya. Mulutnya dilengkapi dengan unjuran yang berbentuk cangkuk yang tajam. Cangkuk ini digunakan untuk menusuk mangsa, sambil menyuntikkan cecair yang mengandungi enzim untuk melarutkan isi badan mangsa.

Setelah isi badan mangsa sudah larut, serangga pembunuh ini akan menghisap cecair tersebut sehingga hanya tinggal kerangka mangsa. Beberapa spesies serangga pembunuh bahkan menggunakan kerangka mangsa sebagai perisai tubuh, dengan menempelkannya di badan mereka.

Memang kejam dan sadis. Namun, itulah norma kehidupan dan putaran alam semulajadi. Untuk memastikan lebah kelulut yang diternakkan tidak terancam oleh serangga pembunuh ini, penting untuk melakukan pemantauan koloni secara berkala. Kita tidak boleh lengah dalam keadaan apa pun. Saat kita lengah, selalu ada kesempatan bagi sesuatu untuk memanfaatkannya. Setakal ini cara yang terbaik untuk mengatasi serangga ini adalah dengan mengadakan pemeriksaan yang berkala, sekurang-kurangnya seminggu sekali, kepada sarang kelulut dan mengalihkan seranggga ini dengan berhati-hati jika terjumpa kerana ia juga mampu untuk mencederakan manusia.

Black Soldier Fly ( BSF )

Antara haiwan perosak yang paling dahsyat pernah menyerang koloni kelulut di Malaysia ialah Black Soldier Fly ( BSF ). Pepijat hitam yang dikenali sebagai BSF (Hermetia illucens), daripada keluarga Stratiomydae dalam susunan Diptera, mempunyai keupayaan sebagai “pengurai atau pengompos.” Dari telur hingga dewasa, kitaran hayat penuh mengambil masa kira-kira 40–43 hari. BSF dewasa boleh menghasilkan 500–900 telur sepanjang empat hari yang biasanya membentuk peringkat telur. Ia kerap bertelur di sebelah sisa organik atau bahan yang mereput. Ia boleh bertelur pada suhu lebih tinggi daripada 26 °C dan pada tahap kelembapan yang tinggi (kira-kira 60%). Ia memusnahkan sarang kelulut semasa peringkat larva, yang berlangsung selama 13–18 hari. Kemudian, ia melalui tempoh pupasi 17 hari sebelum muncul sebagai dewasa dalam kira-kira 5-8 hari. Koloni kelulut akhirnya musnah akibat larva BSF ini, dan memang suatu cabaran untuk menyelamatkannya. Sila baca lanjut untuk cara-cara mengatasi >> https://www.mytradebee.com/blog/black-soldier-fly-bsf-sebgai-perosak-kelulut-bagaimana-cara-mengawalnya/

Larva BSF

Kumbang pendebunga (Haptoncus luteolus)

Kumbang pendebunga (Haptoncus luteolus) ialah ahli keluarga Nitilunidae dalam “order” Coleoptera. Nama biasa termasuk Yellow-brown sap atau Pineapple sap atau Souring Beetle. Jika kumbang ini sangat aktif, ia mampu bertelur di kayu sarang, tujuan ia bertelur adalah untuk melengkapkan keseluruhan kitaran hayatnya dengan menyerang koloni lebah kelulut dan memakan debunga madu. Lazimnya, proses bertelur akan mengambil masa dua hingga empat hari. Selepas kira-kira dua minggu, larva kumbang akan menetas dan mula memakan madu. Larva kumbang ini akan menjadi pupa di dalam kayu sarang apabila ia telah mencapai saiz yang sesuai. Kumbang dewasa boleh bertahan tanpa makanan selama dua minggu, dan kadar pembiakan boleh mencapai dua hingga lima generasi setahun. Saiz kumbang dewasa cukup kecil dengan ukuran 2.51 mm panjang dan 1.38 mm lebar dan mampu masuk melalui corong masuk koloni kelulut. Cara mengatasi: aroma masam madu dan cuka apel memikat pepijat ini, buat perangkap plastik bekas makanan diisikan dengan cuka epal, kemudian ditutup. Buatkan 3-4 lubang di bahagian tepi bekas, boleh guna lidi atau sebagainya, untuk membolehkan kumbang pendebunga masuk ke dalam bekas perangkap dan kemudian jatuh dalam cuka epal dan mati lemas.

Nitidulidae” by Udo Schmidt CC BY-SA 2.0

Lalat Forid

Lalat Forid berasal daripada keluarga Phoridae dan terdiri daripada empat genus: Diptera Aenigmatinae, Melopininae, Phorinae dan Sciadocerinae. Oleh kerana bentuk badannya yang membongkok, Lalat Forid juga dipanggil “Lalat Bongkok.” Ia kerap melihat buah-buahan masak yang berguguran di atas tanah. Lalat ini boleh menyerang sarang kelulut juga. Lalat forid dewasa boleh bertelur 100 biji pada sarang kelulut dan merosakkan sarang apabila larva menetas. Untuk mengelakkan lalat forid ini, pastikan kebun anda, di mana sarang kelulut anda berada, sentiasa bersih dan sentiasa terurus.

Diptera, Phoridae” by João P. Burini CC BY-SA 2.0

Kupu-kupu Lilin

Kupu-kupu Lilin, juga dikenali sebagai Lesser Wax Moths, adalah serangga perosak yang agak berbeza, kerana ia menyelinap masuk ke dalam log kelulut pada waktu malam. Berbeza dengan rama-rama, kupu-kupu aktif pada waktu malam. Kupu-kupu Lilin dewasa berwarna putih ini akan meletakkan telurnya di sarang kelulut. Larva akan memakan lilin sarang kelulut apabila ia menetas, menyebabkan kerosakan. Masalah ini sering belaku pada sarang kelulut Thorasica.

Larva Kupu-kupu Lilin di atas propolis kelulut Thorasica

Cara mengatasi: sekiranya anda mengalami masalah ini, ikut cara ini. Serangga tidak suka bau yang menyengat. Cengkih, sebagai bahan masakan, adalah salah satunya. Tanaman dengan bunga kering ini boleh membawa kupu-kupu putih. Tumbuk beberapa cengkih hingga halus. Aduk dengan air panas. Untuk menjadikannya lebih berkesan, anda boleh tambah sabun cuci. Selepas itu, semburkan ke kupu-kupu putih dan bahagian bawah penutup topping dan sekitar topping untuk menghalang haiwan ini daripada kembali. Seterusnya, pastikan tidak ada rekahan yang membolehkan serangga betina bertelur di dalam log tau haif. Sebaik-baiknya, jalankan pemeriksaan dua kali seminggu untuk menghapuskan larva yang mungkin sudah menetas. Penggunaan racun kupu-kupu lilin dengan bahan aktif Amitraz, boleh difikirkan untuk digunakan, tetapi sebaik-baiknya, elakkan penggunaan racun serangga.

Semut dan kerengga

Semut dan kerengga adalah antara parasit yang paling kerap mengganggu koloni kelulut. Serangga ini menyerang kelulut dewasa dengan menangkapnya dan untuk dimakan selepas di bawa kepada koloni semut/kerengga. Kerengga dan semut juga suka memasuki sarang untuk mencuri madu, serta lilin, dan propolis. Musnahkan serangga parasit ini di sarang mereka dan kawal kehadiran semut dan kerengga menggunakan perangkap minyak atau lumurkan minyak gris/gam serangga di permukaan tiang sarang kelulut. Kerengga juga suka menyerang kelulut dalam kumpulan, terutamanya apabila mereka kehabisan makanan untuk koloni mereka. . Walau bagaimanapun, koloni kelulut yang kuat/super biasanya akan cuba mempertahankan diri mereka daripada serangan kerengga atau semut dengan meletakkan getah yang melekit di sekitar muncung kelulut.

Contoh tiang kelulut dengan perangkap minyak
Semut melekat dimuncung

Anai-anai

Salah satu perkara penting adalah untuk sentiasa memantau jika anai-anai menyerang log kelulut. Anai-anai suka memakan kayu log yang sedang mereput dan boleh merayap sehingga ke kotak madu. Apabila anai-anai dewasa berada di sekitar Kawasan luar log, laluan yang dibina daripada tanah di luar log kayu adalah tanda serangan dan boleh dilihat degan jelas.

Termites tracks” by John Robert McPherson CC BY-SA 4.0

Jika log ini diletakkan terus di atas tanah, ia akan menarik anai-anai daripada sarang anai-anai yang berhampiran, dan menjadikannya objek serangan yang mudah. Untuk mengurangkan risiko ini, log kayu kelulut perlulah diletakkan pada ketinggian 2 kaki di atas alas seperti batu, tiang kayu, tiang besi (beserta perangkap minyak), dan sebagainya. Penggunaan racun anai-anai disarangnya boleh mengurangkan populasi anai-anai di kawasan ternakan kelulut, dan sanitasi dan pemeriksaan rutin adalah penting.

Mengkarong dan Cicak

Salah satu kumpulan jenis haiwan yang menyerang koloni kelulut ialah cicak dan mengkarong. Mengkarong dan cicak adalah jenis haiwan bersisik dengan kulit licin dan berkaki empat yang termasuk dalam kelompok reptilia. Mengkarong dan cicak termasuk dalam kumpulan haiwan seperti tokek, bunglon, cicak terbang, biawak, iguana dan sebagainya. Cicak dan mengkarong boleh tinggal di kawasan belukar, kebun, dan kadang-kadang di kawasan rumah kita. Manakala, cicak lebih suka hidup di kawasan rumah. Kelulut, lebah madu, semut, serangga kecil, belalang, kumbang, lalat, pepatong, rama-rama, kupu-kupu, nyamuk dan katak kecil adalah makanan utama cicak dan mengkarong. Matanya yang tajam dan lidahnya yang panjang membolehkan haiwan ini menyambar serangga dan memasukkannya ke dalam mulutnya. Kelulut akan diserang dan disambar masuk kemulut mengkarong atau cicak yang mempunyai sejenis lendir yang melekit, mangsa tidak akan sempat lari kerana pergerakannya yang menyelinap dengan tenang dan lembut. Kawalan cicak atau mengkarong adalah menggunakan gam perekat. Kelulut tidak akan melekat di atas gam perekat kerana kelulut boleh mengambil resin daripada getah pokok.

Penggunaan gam perekat untuk menangkap cicak

Monyet dan Kera

Seperti manusia, monyet juga tidak dapat menolak godaan madu yang manis. Mereka dengan lincahnya akan berusaha membuka sarang kelulut atau lebah Apis demi meraih kenikmatan dari cairan emas tersebut. Namun, kegiatan ini dapat menimbulkan bencana bagi peternak kelulut. Ketika monyet beramai-ramai menyerbu ladang ternakan, mereka tidak mengenal belas kasihan. Haif ternakan akan terhempas, pecah, atau bahkan roboh dari tempatnya yang semula. Serangan ini sering kali terjadi dalam kelompok besar, dan dapat menimbulkan kerugian yang besar bagi para penternak.

Namun, para penternak kelulut yang kental tidak akan menyerah begitu saja dalam menghadapi tentangan ini. Mereka telah menggunakan solusi yang efektif untuk melindungi ternakan mereka contohnya menggunakan pagar elektik. Melalui inovasi ini, monyet-monyet yang nekad akan terpaksa berpaling setelah merasakan kejutan elektrik akibat menyentuh pagar tersebut. Namun, kaedah ini bukanlah perkara yang mudah dilakukan dan murah, terutamanya jika ladang ternakan lebah berada di bawah rimbunan pepohonan dan terhubung dengan hutan tempat tinggal para binatang tersebut melalui dahan-dahan yang berjuntai. Namun, jika pohon-pohon pelindung tersebut terpisah dari hutan yang berdekatan, penternak dapat menggunakan pagar elektik sebagai kaedah yang efektif. Monyet-monyet tidak akan berani mendekati area yang telah terpasang pagar elektik.

Selain pagar elektik, penternak kelulut juga boleh menggunakan patung-patung harimau yang dipasang di sekitar kebun. Patung-patung ini bukan hanya sebagai hiasan semata, tetapi juga memiliki peranan penting dalam mengelakkan gangguan monyet. Monyet yang licik akan “berfikir” dua kali sebelum mendekati kawasan yang nampaknya dijaga oleh “harimau” yang ganas. Ini adalah taktik psikologi yang mungkin berkesan sekiranya patung ini tidak ditinggalkan pada satu tempat terlalu lama, dan perlu di alihkan ke tempat-tempat yang baharu dengan lebih kerap. Penternak boleh juga mengikat ekor monyet ke dahan pokok dengan tali pancing supaya ekor kelihatan “hidup” ketika angin bertiup dan menggoyangkan dahan seterusnya menakutkan monyet.

Selain daripada itu, penternak boleh menggunakan pancang yang kuat untuk sarang kelulut, serta topping dan penutup topping diikat dengan menggunakan besi pengikat atau yang biasanya dipanggil sebagai besi “bracket” seperti gambar di bawah. Penternak juga boleh menggunakan perangkap monyet dan kera, dapatkan nasihat daripada Jabatan Perhilitan bagaimana untuk membuat, mengendalikan, dan menguruskan perangkap monyet dan kera.


Bibliografi

[1] Rosmiza, M. Z., et al. “Isu dan cabaran usahawan dalam industri penternakan lebah kelulut (Issues and challenges for entrepreneur in the stingless bee industry).” Geografia 16.4 (2020).

[2] http://animhosnan.blogspot.com/2016/10/perosak-ternakan-kelulut-part-1.html

[3] http://animhosnan.blogspot.com/2016/10/perosak-ternakan-kelulut-part-2.html


Comments (4)


  1. Affordable Luxury Living in Bali

  2. Villas for sale close to the city center in Bali

  3. Stunning Bali Villas For Sale

  4. Experience a Once in a Lifetime Vacation in Bali

leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

Top